Κακή χοληστερόλη: Το νέο φάρμακο καταργεί τα καθημερινά χάπια

ΥΓΕΙΑ

Η χορήγηση ενός πειραματικού φαρμάκου δύο φορές τον χρόνο φαίνεται να καταργεί την ανάγκη καθημερινής λήψης χαπιών για τη μείωση της «κακής» χοληστερόλης
Ένα νέο ενέσιμο φάρμακο που μπορεί να χορηγείται δύο φορές το χρόνο φαίνεται να είναι αποτελεσματικό στη μείωση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης σε άτομα που ήδη λαμβάνουν τη μέγιστη δοσολογία στατίνης.

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα της μελέτης ORION-10 που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Ως γνωστόν τα υψηλά επίπεδα της LDL χοληστερόλης συντελούν στην συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών και βαθμιαία σε αθηροσκλήρωση, αυξάνοντας τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Η διατήρηση της LDL σε χαμηλά επίπεδα είναι σημαντική για τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακών επεισοδίων», υπενθύμισε ο Δρ. R. Scott Wright, καρδιολόγος της Mayo Clinic και επικεφαλής ερευνητής της ORION-10.

Η ORION-10 είναι μια φάσης 3 συγκριτική διπλή τυφλή μελέτη με εικονικό φάρμακο που έγινε σε 145 αμερικανικές πόλεις με τη συμμετοχή 1.561 ατόμων που είχαν εδραιωμένη αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο και αυξημένα επίπεδα LDL (πάνω από 70 mg/dL) παρά την υψηλότερη ανεκτή δόση στατίνης από του στόματος.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε μια φορά την δραστική ουσία ινκλισιράνη ή εικονικό φάρμακο (placebo) με υποδόρια έγχυση και πάλι μετά από τρεις μήνες και έπειτα ανά εξάμηνο.

Η δραστική ουσία ινκλισιράνη είναι siRNA (μικρό παρεμβαλλόμενο RNA) και το μόνο φάρμακο της κατηγορίας του που μπορεί και μειώνει την «κακή» χοληστερόλη. Το σκεύασμα μιμείται μια γονιδιακή μετάλλαξη και προλαμβάνει την παραγωγή της πρωτεΐνης PCSK9 που με τη σειρά της μειώνει την LDL.

Η ανάλυση των δεδομένων της μελέτης έδειξε ότι το επιλεγμένο δοσολογικό σχήμα συντέλεσε σε μειώσεις της τάξης του 58% της LDL χοληστερόλης κατά την ολοκλήρωση της μελέτης και 56% ήδη από την 90η ημέρα της θεραπείας.

ygeiamou

Διαβάστε περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση