Ημικρανία: Τα 13 σημάδια

ΥΓΕΙΑ

Η ημικρανία είναι ένα χαρακτηριστικό είδος κεφαλαλγίας που χτυπά συχνότερα της γυναίκες.

Αφορά στον ισχυρό πόνο που εκδηλώνεται στη μία πλευρά του κεφαλιού, όμως οι ειδικοί αναγνωρίζουν αρκετά ακόμη συμπτώματα ως τυπικά της ημικρανίας.

Δείτε ποια είναι τα βασικότερα σημάδια που θα σας υποδείξουν ότι δεν πρόκειται για έναν απλό πονοκέφαλο αλλά για ημικρανία.

1. Αύρα

1mig

Η αύρα επηρεάζει συνήθως την όραση, με τον ασθενή να βλέπει φώτα που τρεμοπαίζουν, γραμμές ή κουκκίδες. Η αύρα μπορεί να διαρκέσει από πέντε λεπτά έως και μία ώρα.

2. Ευερεθιστότητα

2mig

Οι εναλλαγές στη διάθεση μπορεί να αποτελούν ψυχοσωματικό σύμπτωμα της ημικρανίας. Ορισμένοι ασθενείς αισθάνονται ξαφνικά κακοδιάθετοι ή πολύ νευρικοί πριν εμφανιστεί η ημικρανία

3. Κακή ποιότητα ύπνου

3mig

Η κόπωση μετά τον ύπνο και οι αϋπνίες είναι συνήθη προβλήματα για τους ασθενείς με ημικρανίες. Μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ της κακής ποιότητας ύπνου και της συχνότητας ή της έντασης της ημικρανίας.

4. Ρινική συμφόρηση και δάκρυα στα μάτια

4mig

Η ημικρανία μπορεί να συνοδεύεται επίσης από συμπτώματα όμοια με αυτά της αλλεργίας.

5. Λιγούρες

5mig

Πριν την ημικρανία μπορεί να εκδηλωθεί έντονη πείνα για κάτι πολύ γλυκό ή πολύ αλμυρό.

6. Παλλόμενος πόνος

6mig

Είναι το πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ημικρανίας. Ο πόνος συνήθως εμφανίζεται στη μία πλευρά του κεφαλιού, δεν αποκλείεται όμως να είναι πιο γενικευμένος.

7. Πόνος στα μάτια

7mig

Η ημικρανία πολλές φορές γίνεται αισθητή πίσω από τα μάτια.

8. Πόνος στον αυχένα

8mig

Ένα ακόμη συνοδό σύμπτωμα της ημικρανίας είναι η ακαμψία και ο πόνος στον αυχένα.

9. Συχνοουρία

9mig

Εκδηλώνεται συνήθως πριν χτυπήσει η ημικρανία.

10. Χασμουρητό

10mig

Στην περίπτωση της ημικρανίας, το χασμουρητό δεν οφείλεται στην κούραση. Το επαναλαμβανόμενο χασμουρητό αποτελεί ένδειξη της επικείμενης κρίσης.

11. Μούδιασμα

11mig

Πρόκειται για τη λεγόμενη αισθητηριακή αύρα. Είναι μια παροδική απώλεια αίσθησης που γίνεται αντιληπτή ως μούδιασμα, συνήθως στη μία πλευρά του σώματος.

12. Ναυτία ή τάση προς έμετο

12mig

Μεγάλο ποσοστό των ασθενών που αντιμετωπίζουν συχνές ημικρανίες δηλώνουν πως η κεφαλαλγία συνοδεύεται από τον ίλιγγο, τη ναυτία ή την τάση προς έμετο. Το σύμπτωμα αυτό καθιστά δυσκολότερη την αντιμετώπιση της ημικρανίας.

13. Ευαισθησία στο φως ή τον ήχο

13mig

Σε μια κρίση ημικρανίας, ερεθίσματα όπως οι ήχοι και το έντονο φως εντείνουν τον πόνο. Σε μερικές περιπτώσεις, ισχύει το ίδιο και για τις έντονες μυρωδιές.

onmed

Διαβάστε περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση