Πάπρικα: Τα 7 σημαντικότερα οφέλη για την υγεία μας….

ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΥΓΕΙΑ

Η πάπρικα είναι ένα μπαχαρικό με ιδιαίτερη γεύση, το οποίο παρασκευάζεται από το άλεσμα της πιπεριάς Capsicum annum.

Έχει γλυκές και καπνιστές ποικιλίες, αποτελεί ιδανική γευστική προσθήκη σε πιάτα με βάση το κρέας και η κατανάλωσή της μειώνει τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως είναι η νόσος του Πάρκινσον.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση πάπρικας σε καθημερινή βάση μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ την πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει τη νόσο του Πάρκινσον, σε σύγκριση με άτομα που δεν καταναλώνουν πάπρικα καθημερινά.

Δείτε 7 οφέλη από την κατανάλωσή της.

  1. Η πάπρικα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια κουταλιά της σούπας έχει μόλις 19 θερμίδες και παρέχει σχεδόν το 20% των ημερήσιων αναγκών βιταμίνης Α, το 13% βιταμίνης Ε, το 9% βιταμίνης B6 και το 8% σιδήρου.
  2. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας των ματιών. Συγκεκριμένα προστατεύουν από τον καταρράκτη και την εκφύλιση ωχράς κηλίδας, των πιο συχνών προβλημάτων όρασης.
  3. Η πάπρικα είναι πλούσια σε καψαϊκίνη, μια ένωση με ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, η οποία θεραπεύει τον πόνο και μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής.
  4. Οι ενώσεις στην πάπρικα, συμπεριλαμβανομένων των καροτενοειδών και της καψαϊκίνης, εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες.
  5. Η πάπρικα είναι πλούσια σε καροτενοειδή, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, βελτιώνοντας την υγεία της καρδιάς.
  6. Η πάπρικα είναι πλούσια σε σίδηρο και βιταμίνη Ε, στοιχεία που ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος και την παραγωγή υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο αναιμίας.
  7. Η καψαϊκίνη βοηθά αποτελεσματικά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.

onmed

Διαβάστε περισσότερα

Leave a Reply