Αυτές είναι οι 8 τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης

ΥΓΕΙΑ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η θεραπεία για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι μια σύνθεση διαδικασία, η οποία πέρα από την ψυχοθεραπεία και την λήψη φαρμακευτικής αγωγής, πρέπει να ενθαρρύνει για αλλαγές στον τρόπο ζωής του πάσχοντα.

Η υιοθέτηση ισορροπημένης διατροφής και η τακτική άσκηση, είναι δύο βασικοί παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Τις περισσότερες φορές ωστόσο, παραλείπονται.

Η αποτελεσματική διαχείριση των υποχρεώσεων της καθημερινότητας, μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των ορμονών, η τακτική άσκηση, ένα ισχυρό σύστημα κοινωνικής υποστήριξης, η αποφυγή αλκοόλ και η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στη βελτίωση και διατήρηση της ψυχικής υγείας.

Δείτε 8 τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης.

  1. Τροφές ολικής άλεσης: Όπως αναφέρει μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition», 70,000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες κατανάλωναν συχνά τροφές ολικής άλεσης, εμφάνιζαν μειωμένα ποσοστά κατάθλιψης.
  2. Δαμάσκηνα: Πλούσια σε φλαβονοειδή τα δαμάσκηνα είναι γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι η κατανάλωσή τους μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.
  3. Νερό: Μια μελέτη ευρείας κλίμακας που δημοσιεύθηκε το 2018, επισημάνει ότι η μη επαρκής πρόσληψη νερού καθημερινά, συνδέεται με αυξημένα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους.
  4. Μπανάνες: Μια μπανάνα περιέχει 22% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης βιταμίνης Β6, που χρειάζεται ο οργανισμός. Η κατανάλωση τροφών, πλούσιων σε βιταμίνη Β6, όπως είναι η γαλοπούλα, τα καρύδια και οι ηλιόσποροι, ισορροπούν τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό, μειώνοντας τον κίνδυνο κατάθλιψης.
  5. Σπόροι Chia: Είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και η κατανάλωσή τους συμβάλλει στην ισορρόπηση των ορμονών και στη διατήρηση της ψυχικής υγείας.
  6. Μαύρη σοκολάτα: Μια ακόμα πηγή φλαβονοειδών είναι η μαύρη σοκολάτα, η οποία βελτιώσει τη διάθεση, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς της σε κακάο.
  7. Σολομός: Πέρα από τις μπανάνες και τους σπόρους Chia, εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β6 και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι και ο σολομός.
  8. Παντζάρια: Πλούσια σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο και φολικό οξύ, τα παντζάρια είναι από τις πιο ωφέλιμες για την διατήρηση της ψυχικής υγείας τροφές. Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϋ, η ανεπάρκεια φολικού οξέος στο οργανισμό συνδέεται με την εμφάνιση κατάθλιψης, γι’αυτό συστήνεται η συχνή κατανάλωση παντζαριών, που είναι πηγή φολικού οξέος.

onmed

Διαβάστε περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση