Σας παρουσιάζουμε την Ελληνίδα που πολεμά την σκλήρυνση κατά πλάκας!

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ, ΥΓΕΙΑ

Με το Barancik Prize, το βραβείο που απονέμεται στους επιστήμονες που καινοτομούν στην έρευνα πάνω στη πολλαπλή σκλήρυνση (γνωστή ως σκλήρυνση κατά πλάκας – MS), θα τιμηθεί η Δρ. Κατερίνα Ακάσογλου, ερευνήτρια των Gladstone Institutes και του Τμήματος Νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Η Δρ. Ακάσογλου ήταν επικεφαλής μιας σειράς μελετών για να αποκαλυφθεί ο ρόλος μίας πρωτεΐνης που πήζει το αίμα, με την ονομασία φιμπρίνη (fibrin), η οποία «διαρρέεται» από τον κατεστραμμένο αιματοεγκεφαλικό φραγμό και εναποτίθεται στα σημεία βλάβης MS του εγκεφάλου.

Η ομάδα της έδειξε ότι η φιμπρίνη, εμποδίζει τη φυσική διόρθωση του νευρικού συστήματος και μπορεί να ενεργοποιήσει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος γνωστά ως μικρόγλια (microglia), προκαλώντας φλεγμονή και νευρική βλάβη. Χρησιμοποιώντας ένα αντιβιοτικό που αναστέλλει την φιμπρίνη, η ομάδα της Ελληνίδας ερευνήτριας, κατάφερε να μειώσει την ενεργοποίηση μικρόγλιων και να μειώσει την προκαλούμενη βλάβη σε νευρικές ίνες ποντικιών.

Υπάρχει ελπίδα: Αυτή η Ελληνίδα πολέμα την σκλήρυνση κατά πλάκας!

Μιλώντας στο Associated Press η Δρ. Κατερίνα Ακάσογλου τόνισε ότι τα ευρήματα της ομάδας ρίχνουν φως στους μηχανισμούς της εγκεφαλικής βλάβης στη σκλήρυνση κατά πλάκας. Επιπλέον η έρευνά της παρήγαγε νέες απεικονιστικές τεχνολογίες για τις διαδράσεις του εγκεφάλου, του ανοσοποιητικού και του αγγειακού συστήματος. «Η “μετάφραση” των ευρημάτων σε θεραπείες είναι το βασικό σημείο του ερευνητικού μας προγράμματος, και έχουμε δεσμευτεί στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τη σκλήρυνση κατά πλάκας», σημείωσε η Κατερίνα Ακάσογλου.

Στόχος των πειραματικών θεραπειών που αναπτύσσει η ομάδα είναι το «μπλοκάρισμα» της φιμπρίνης αλλά χωρίς να επηρεάζεται η ιδιότητά της να πήζει το αίμα. Προσφάτως η εταιρεία βιοτεχνολογίας MedaRed, στην οποία η Ελληνίδα ερευνήτρια είναι συνιδρύτρια, πήρε χρηματοδότηση προκειμένου να αναπτύξει το αντιβιοτικό που δοκιμάστηκε στα ποντίκια.

Υπάρχει ελπίδα: Αυτή η Ελληνίδα πολέμα την σκλήρυνση κατά πλάκας!

Το Barancik Prize δίνεται ως αναγνώριση και ενθάρρυνση εξαιρετικής καινοτομίας και αυθεντικότητας επιστημονικής έρευνας σε σχέση με την πολλαπλή σκλήρυνση, με έμφαση στην επίδραση και την προοπτική της έρευνας να οδηγήσει σε μονοπάτια για τη θεραπεία και την ίαση της MS, καθώς και επιστημονικά επιτεύγματα που χρήζουν αναγνώρισης για μελλοντικούς ηγέτες στην έρευνα για MS. Η απονομή του διεθνούς βραβείου και η ομιλία της Ελληνίδας ερευνήτριας θα γίνουν στο ACTRIMS Forum του Ντάλας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Η καθηγήτρια Ακάσογλου κατέχει διδακτορικό στην νευροανοσολογία από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και έχει εκπαιδευτεί στη Νευροπαθολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Εκανε μεταδιδακτορική εργασία στο The Rockefeller University και στο New York University. Το 2007 έλαβε το Presidential Early Career Award, την υψηλότερη διάκριση στις ΗΠΑ για νέους ερευνητές, ενώ έχει τιμηθεί με το John J. Abel Award στη Φαρμακολογία και έτσι έγινε η τέταρτη γυναίκα που έλαβε το συγκεκριμένο βραβείο τα τελευταία 60 χρόνια.

Σκλήρυνση κατά πλάκας: 8 “ύπουλα” συμπτώματα.Τι πρέπει να προσέξετε..

Σκλήρυνση κατά πλάκας: 8 “ύπουλα” συμπτώματα.Τι πρέπει να προσέξετε..

Τα συμπτώματα της συγκεκριμένης ασθένειας μπορεί κανείς εύκολα να τα προσπεράσει. Κάποια συμπτώματα δεν είναι μόνιμα, ενώ κάποια άλλα είναι διαρκή και καθημερινά. Κάποια συμπτώματα μάλιστα είναι σπάνια. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, ο προσωπικός ιατρός του καθενός, οφείλει να γνωρίζει.

Ακολουθούν 8 συμπτώματα που έχουν να κάνουν με τη σκλήρυνση κατά πλάκας:

1. Ίλιγγος
Ένα από τα λιγότερο κοινά συμπτώματα της συγκεκριμένης ασθένειας είναι ο ίλιγγος. Μπορεί κάποιος να καταλάβει πως έχει ίλιγγο, όταν βλέπει ότι το δωμάτιο περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του. Η αντιμετώπισή του έχει να κάνει με φάρμακα για τη ναυτία ή κορτικοστεροειδή.

2. Διαταραχές λόγου
Έχει να κάνει με το λόγο. Δηλαδή, τη δυσκολία στην άρθρωση των λέξεων. Τα συμπτώματα στην ομιλία μπορεί να είναι ήπια.

3. Δυσκαταποσία – Δυσφαγία
Πολλά προβλήματα με την ασθένεια της σκλήρυνσης έχουν να κάνουν με τη δυσκολία στο να μασήσει ή να καταπιεί κάποιος την τροφή του. Από εκεί και πέρα, μπορεί κάποιες φορές, η τροφή να καταλήξει στον πνευμονικό σωλήνα αντί του οισοφάγου.

4. Κνησμός
Ο Κνησμός είναι σε όλους γνωστός ως φαγούρα. Ωστόσο, μπορεί κάποιος να αισθάνεται καψίματα ή πόνους. Φάρμακα που ενδείκνυνται είναι τα αντισπασμωδικά, αντικαταθληπτικά και τα αντιισταμινικά.

Σκλήρυνση κατά πλάκας: 5. Προβλήματα στην ακοή
Πρόβλημα στην ακοή για τη σκλήρυνση έχει να κάνει με κουδούνισμα στα αυτιά ή ξαφνική απώλεια ακοής. Το καλύτερο σε αυτή την περίπτωση θα ήταν ο ασθενής να απευθυνθεί σε κάποιον ιατρό.

6. Τρέμουλο
Τρέμουλο μπορεί να συναντίσει κανείς όταν πάει να πιάσει ένα ποτήρι ή ένα μαχαίρι ή κουτάλι. Το τρέμουλο επηρεάζει συνήθως και κυρίως τα χέρια. Η ιατρική παρακολούθηση και η βοήθεια του φυσιοθεραπευτή συνιστάται ανεπιφύλακτα.

7. Σεξουαλική δυσλειτουργία
Η σεξουαλική δυσλειτουργία συμβαίνει λόγω της αδυναμίας του εγκεφάλου να μεταφέρει σήματα προς τα γεννητικά όργανα. Στους άνδρες επιτυγχάνεται με στυτική δυσλειτουργία ή καθυστερημένη εκσπερμάτωση. Αντίθετα, στις γυναίκες έχει να κάνει με κολπική ξηρότητα και απώλεια αίσθησης στην ευαίσθητη.

8. Πονοκέφαλος
Ο πονοκέφαλος μπορεί να εξελιχθεί σε πονοκέφαλο «τάσης» ή σε ημικρανίες, οι οποίες θα έχουν να κάνουν με τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Και σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό του.

athensmagazine

Διαβάστε περισσότερα

Leave a Reply