Η τολμηρή εμφάνιση της Μάρθας Καραγιάννη, το φόρεμα «μετά τον καυγά» και η ταινία, Οι κληρονόμοι

SHOWBIZ, ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το 1964 ο Φίνος αποφασίζει να δώσει κινηματογραφική «σάρκα και οστά» σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θεατρικό έργο των Πολύβιου Βασιλειάδη και Νίκου Τσιφόρου, που είχε τον τίτλο «Οι κληρονόμοι».

Το θέμα του έργου ήταν εκείνο που του προξένησε το ενδιαφέρον, αφού ήταν μάλλον διαφορετικό από τα συνηθισμένα, ενώ στο μυαλό του είχε ήδη βάλει το τρίο των πρωταγωνιστών που θα το ενσάρκωναν.

Κι αυτοί δεν ήταν άλλοι από τους Ντίνο Ηλιόπουλο, Κώστα Χατζηχρήστο και Κώστα Βουτσά, οι οποίοι εκείνη την εποχή «έσπαγαν» ταμεία με τις ερμηνείες τους.

Έτσι, ανέθεσε στον Γιάννη Δαλιανίδη τη σκηνοθεσία και το αποτέλεσμα ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ταινία, η οποία προβλήθηκε στις αίθουσες Αθήνας-Πειραιά-Προαστίων τη σεζόν 1964-1965, έκοψε 249.751 εισιτήρια και κατέλαβε την 12η θέση από πλευράς εισπράξεων από τις 92 ταινίες της σεζόν εκείνης.

Μαζί με τους τρεις σπουδαίους αυτούς ηθοποιούς, πρωταγωνιστούσε και η Μάρθα Καραγιάννη, η οποία προκάλεσε αίσθηση με την ερμηνεία της, στο ρόλο της μοιραίας κληρονόμου που στο τέλος είναι εκείνη που ουσιαστικά βάζει τους όρους του παιχνιδιού, χωρίς όμως να το γνωρίζουν οι υπόλοιποι κληρονόμοι.

Η υπόθεση της ταινίας ήταν η εξής:

Δύο μακρινά ξαδέλφια, ο Παναγιώτης ο κουρέας (Κώστας Χατζηχρήστος) και ο Σωτήρης, ένας άνεργος νεαρός (Κώστας Βουτσάς), κληρονομούν τον μακαρίτη θείο τους, ιδρυτή ενός οίκου υψηλής ραπτικής. Συνκληρονόμοι είναι ο Ερρίκος, ο διευθυντής του οίκου (Ντίνος Ηλιόπουλος), και η Μαίρη, η φιλενάδα του μακαρίτη, την οποία υποδύεται η Μάρθα Καραγιάννη.

Τα δυο ξαδέλφια και ο διευθυντής κληρονομούν ο καθένας το 24% της επιχείρησης και η Μαίρη το 28%. Τέσσερα μερίδια για τέτοια κληρονομιά είναι μάλλον πολλά και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για άσχετους με το επάγγελμα ανθρώπους.

Κι ενώ τα ξαδέλφια προσπαθούν να βγάλουν ο ένας το μάτι του άλλου, η καπάτσα Μαίρη παριστάνει το μανεκέν, κλέβει την καρδιά του Ερρίκου και έτσι αποκτά τον έλεγχο του οίκου.

Στο μεταξύ, ο Σωτήρης κι ο Παναγιώτης ερωτεύονται δύο υπαλλήλους της επιχείρησης, την Καίτη (Χλόη Λιάσκου) και τη Φώφη (Έλσα Ρίζου), οπότε τακτοποιούνται τα πάντα.

Ωστόσο οι κωμικές καταστάσεις που δημιουργούνται είναι άνευ προηγούμενου, με το τρίδυμο Ηλιόπουλου-Βουτσά-Χατζηχρήστου σε «διαβολεμένα» κέφια, να ισοπεδώνουν τους πάντες και τα πάντα με τις εξαιρετικές ατάκες και διαλόγους τους.

Αξέχαστη η σκηνή που καταστρέφουν τα καλύτερα φορέματα του οίκου, όταν ο Σωτήρης και ο Παναγιώτης τα δίνουν να τα φορέσουν κάποιες φιλενάδες τους, που θέλουν να προσληφθούν ως μοντέλα.

Η ζημιά είναι μεγάλη, ωστόσο καταφέρνουν τελικά να πουλήσουν τα σκισμένα φορέματα τονίζοντας σε κάποιες αφελείς κυρίες ότι πρόκειται για…άποψη! «Μετά τον καυγά» ήταν μάλιστα η επωνυμία ενός φορέματος που έσκισαν, το οποίο πουλήθηκε πανάκριβα!

Η ταινία έχει και ιστορική αξία διότι ήταν η τελευταία κινηματογραφική εμφάνιση του Κώστα Χατζηχρήστου στην Finos Film.

Στα ενδιαφέροντα tips της ταινίας είναι και η εμφάνιση του Γιάννη Δαλιανίδη ως κομπάρσου, όταν υποδύθηκε έναν περαστικό που προσπαθεί να ηρεμήσει δύο οδηγούς που καυγαδίζουν στο δρόμο για ένα παραλίγο τρακάρισμα. Ο ένας από τους δύο οδηγούς ήταν ο Ντίνος Ηλιόπουλος.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πληροφορία για την ταινία «Οι κληρονόμοι» αφορά στην τολμηρή εμφάνιση της Μάρθας Καραγιάννη, η οποία σε μια σκηνή του έργου χορεύει σχεδόν γυμνή, με μόνο κάποια μικρά φτερά να καλύπτουν τα επίμαχα σημεία του γυμνού κορμιού της. Η εμφάνιση αυτή ακόμα και σήμερα θεωρείται εξαιρετικά «προχωρημένη», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα φτερά πάνω στα επίμαχα σημεία της Καραγιάννη κόλλησε… ο ίδιος ο Γιάννης Δαλιανίδης.

Μαζί με τους παραπάνω ηθοποιούς, στην ταινία πρωταγωνιστούσαν οι Περικλής Χριστοφορίδης, Κατερίνα Γιουλάκη, Νικήτας Πλατής, Σάσα Καζέλη, Γιώτα Σοϊμοίρη, Γιώργος Βελέντζας, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Πόπη Δεληγιάννη, Γιώργος Γρηγορίου, Ρούλα Κωσταρά.

Η μουσική ήταν του Μίμη Πλέσσα και η σκηνογραφία του μετρ του είδους, Μάρκου Ζέρβα.

ellinikoskinimatografos

Διαβάστε περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση