Συνταγή: Σπαγγέτι με αχιβάδες (4 μονάδες)

ΔΙΑΙΤΑ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ-ΣΥΝΤΑΓΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σπαγγέτι με αχιβάδες με 4 μονάδες από τα ζυμαρικά, τις αχιβάδες, το λάδι και το κρασί.

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. σπαγγέτι
1.5 κ. νωπές αχιβάδες ή αλλιώς, “βόνγκολες” (με το κέλυφος)
60 ml. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
5-6 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

60 ml. λευκό κρασί (προαιρετικά)
⅛ κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά – η ποσότητα ανάλογα με τη γεύση σας)

χοντρό αλάτι, πιπέρι τριμμένο

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Προετοιμασία: Καθαρίζετε τις αχιβάδες

Οι αχιβάδες μπορεί να είναι άδειες ή να έχουν άμμο απ’ έξω ή μέσα και ιδανικά θα θέλαμε να πετάξουμε όσες δεν είναι ζωντανές και να καθαρίσουμε τις υπόλοιπες.  Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να τις χτυπήσουμε ελαφρά την ώρα που τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ για να ξεχωρίσουμε και να πετάξουμε τις τζούφιες.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν δύο τεχνικές για να βγάλουν την άμμο που τυχόν κρατούν μέσα τους. Στη πρώτη μέθοδο τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι που χωράει άνετα σε ένα μπολ και τις βάζουμε κάτω από τρεχούμενο νερό. Κάθε τόσο σηκώνουμε το σουρωτήρι και βλέπουμε αν έχουν βγάλει άμμο στο μπολ και στη συνέχεια τις ξαναβάζουμε κάτω από τρεχούμενο νερό για λίγα λεπτά μέχρι να σταματήσουν να βγάζουν.

Η δεύτερη μέθοδος που εγώ εφάρμοσα,  είναι να τις βάλουμε πάλι σε σουρωτήρι και αυτό μέσα σε μπολ με αλατισμένο νερό ( μια κουταλιά χοντρό αλάτι στο νερό και ανακάτεμα)  προσομοιάζοντας τις συνθήκες τις θάλασσας για 1-2 ώρες, οπότε ν’ ανοίξουν λίγο και να αποβάλλουν την άμμο που έχουν μέσα.  Σ’ αυτο το δάστημα τις κουνάμε κάθε τόσο και ανακατεύουμε το νερό και μετά τις ξεβγάζουμε στη βρύση πριν τις χρησιμοποιήσουμε.

λινγκουινι βόνγκολε Σπαγκέτι αχιβάδες

2. Αρωματίζετε το λάδι με σκόρδο και μπούκοβο

Σε μεγάλο τηγάνι (που χωράει όλη η ποσότητα απ’ τις αχιβάδες και μπορεί να μπει καπάκι) και σε ήπια ένταση (6-7) βάζετε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνετε το σκόρδο και το μπούκοβο. Τα σοτάρετε μέχρι να πάρει μελί χρώμα το σκόρδο, αφού το γυρίσετε και απ’ τις δυο πλευρές, γύρω στα 3 λεπτά. Ο στόχος αυτού του σταδίου είναι ν’ αρωματίσετε το λάδι με το σκόρδο και το μπούκοβο, μια και στο τελικό πιάτο θα αφαιρεθούν και τα δύο. Οπότε η διαδικασία είναι σαν να κάνατε aglio, olio e pepperoncino.

Λινγκουινι βόνγκολε Σπαγκέτι αχιβάδες

3. Σοτάρετε τις αχιβάδες

Προσθέτετε τις αχιβάδες και στη συνέχεια το κρασί. Κλείνετε το τηγάνι με το καπάκι (ιδανικά γυάλινο για να βλέπετε τι παίζει) ώστε να αχνιστούν οι αχιβάδες, ν’ ανοίξουν σε λίγα λεπτά, να βγάλουν το αλμυρό θαλασσινό νερό που είχαν μέσα τους (που είναι γεμάτο νοστιμιά) και να μαγειρευτούν άλλες στον ατμό και άλλες στο ζουμί που έχει λάδι, κρασί και θαλασσινό νερό. Στα 8 λεπτά είναι έτοιμες, μην τα ξεπεράσετε.
Τις αφαιρείτε σε σουρωτήρι πάνω από μπολ, που μαζεύει όλο το υγρό, χωρίς τα σκόρδα, το μπούκοβο και τις αχιβάδες βέβαια και στη συνέχεια βάζετε τις αχιβάδες σε άλλο μπολ.

Λινγκουινι βόνγκολε Σπαγγέτι αχιβάδες


4. Τελειώνετε τη σάλτσα.

Παίρνετε το ζουμί απ’ το πρώτο μπολ και το ξαναρίχνεστε στο τηγάνι. Βάζετε την ένταση στο φούλ και τον εξαεριστήρα επίσης για να απάγει υδρατμούς ώστε να διατηρείται ο βρασμός του υγρού δυνατός, να μειώνεται η ποσότητα και να μετατρέπεται σε αραιή σάλτσα. Ανάλογα με το πόσο νερό είχαν οι αχιβάδες μέσα, αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει από 5’ – 15’ . Ο στόχος σας είναι απλά να μείνει μια αραιή σάλτσα στο τηγάνι.

λινγκουινι βόνγκολε Σπαγγέτι αχιβάδες

5. Αφαιρείτε το κέλυφος απ’ τις μισές αχιβάδες

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μείωσης της σάλτσας, εσείς μπορείτε ταυτόχρονα να πάρετε τις μισές περίπου αχιβάδες και με ένα κουτάλι η μαχαιράκι να τους αφαιρέσετε το κέλυφος, ώστε να είναι πιο μανιτζέβελη η σάλτσα στο ανακάτεμα και στα πιάτα. Κρατάτε τις μισές ή και λιγότερες αχιβάδες με το κέλυφος, μόνο και μόνο για το όμορφο του πράγματος ,και οι υπόλοιπες θα μπουν καθαρές στο τελικό πιάτο.

Λινγκουινι βόνγκολε Σπαγγέτι αχιβάδες

6. Βράζετε τα σπαγγέτι

Για να είστε σίγουροι ότι τα σπαγγέτι δεν θα είναι έτοιμα πριν είναι έτοιμη η σάλτσα που θα τα υποδεχτεί, καθυστερείστε το στάδιο αυτό μέχρι να δείτε πως απέχετε κανένα πεντάλεπτο απ’ το να φτάσει η σάλτσα εκεί που θέλετε. Έχετε απλά την κατσαρόλα με 4-5 λίτρα νερό να βράζει και όταν είναι η κατάλληλη ώρα για συγχρονισμό, ρίξτε μέσα 1 μόνο κ.σ. χοντρό αλάτι (μη ξεχνάτε ότι η σάλτσα θα είναι αλμυρή, οπότε μη βάλετε την κανονική ποσότητα αλατιού). Αφού κοχλάσει βάλτε μέσα τα σπαγγέτι.

Λινγκουινι βόνγκολε Σπαγγέτι αχιβάδες

5. Αναμιγνύετε τα σπαγγέτι στη σάλτσα με τις αχιβάδες

Μόλις τα σπαγγέτι φτάσουν στο ένα λεπτό πριν το χρόνο τους, ξανανάψτε τη σάλτσα και ρίξτε μέσα της σταδιακά τα ζυμαρικά απ’ τη κατσαρόλα χωρίς σούρωμα, για να πάρουν μαζί τους και λίγο αμυλώδες νερό που θα βοηθήσει στη τελική σύνδεση της σάλτσας. Εναλλακτικά, ρίξτε μερικές κουταλιές αμυλώδες νερό απ’ το βράσιμο στο τηγάνι με τη σάλτσα, σουρώστε τα σπαγγέτι και προσθέστε τα στο τηγάνι.

Προσθέτετε στη συνέχεια τον μαϊντανό και ανακατεύετε καλά για 1 λεπτό πάνω στο μάτι, πάστα και υγρή σάλτσα, να ολοκληρωθεί το μαγείρεμά της και να πάει παντού η γεύση και τ’ αρώματα της σάλτσας.

Τέλος προσθέστε τις καθαρισμένες και ακαθάριστες αχιβάδες με τα κελύφη τους και είστε έτοιμοι να σερβίρετε.

μακαρόνια βόνγκολε Σπαγγέτι αχιβάδες

Σερβίρισμα:

Σερβίρετε απ’ το τηγάνι στα πιάτα, να μη κρυώσει το φαγητό. Είναι σχεδόν απαραίτητο το τριφτό πιπέρι, εκτός κι αν έχετε υπερβάλλει στην ποσότητα μπούκοβου.

Σπαγγέτι αλλε Βόνγολε - μακαρόνια με αχιβάδες

caruso

Διαβάστε περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση